Wat is Pilates?

Joseph Pilates, (1880-1967) was de uitvinder van de fitnessmethode Pilates. Bijna een eeuw geleden ontwikkelde Joseph Pilates, een Duitse emigrant die in 1926 voet aan wal zette in New York, een methode om de spieren te versterken en in conditie te houden. Pilates, zelf turner en bokser, had revolutionaire ideeën over revalidatie technieken en lichamelijke conditie. De revalidatie technieken werden verder ontwikkeld en kregen uiteindelijk de naam die ze verdiende: Pilates.

Pilates is een mind-body workout die niet zweverig is. Het is een voor iedereen toegankelijke bewegingsvorm. Het is een uitgebreid systeem van specifieke oefeningen die uitgevoerd worden op een oefenmat en in een speciale volgorde. Het systeem volgt de principes van het zeer bewust bewegen met beheersing en controle, en dus met een intense concentratie, een specifieke ademhaling, het werken vanuit uw kern/centrum en dat alles met vloeiende, rustige bewegingen. Deze techniek is een efficiënte manier van trainen.

Met Pilates bereikt u:

  • Versterking van de spieren.
  • Verbetering van de flexibiliteit.
  • Vergroting van de longcapaciteit en verbetering van de circulatie.
  • Verhoging van de stabiliteit.
  • Verbetering van de bewegingstechniek.
  • Verbetering van de lichaamshouding.

Pilates bestaat uit tientallen oefeningen voor beginners, mensen met lichte lichamelijke klachten en ervaren sporters. Alle bewegingen gaan uit van een correcte lichaamshouding en worden vanuit een gestabiliseerde romp, vooral het bekkengebied (het powerhouse), tot in detail uitgevoerd. De bewegingen zijn vloeiend en ademhaling en concentratie spelen een belangrijke rol.

Er wordt veel gewerkt met materialen in de les, zoals de big ball, pilatesring en dynaband. Deze worden gebruikt om de oefeningen uitdagender te maken of om ze juist te ondersteunen. Het zorgt voor veel variatie in de lessen.